Kladské pomezí

Muzeum Boženy Němcové

Ohodnoťte tento objekt!
květen - červen: 10:00-16:00 (v pondělí zavřeno)
červenec - srpen: 9:00-17:00 (v pondělí zavřeno)
září: 10:00-16:00 (v pondělí zavřeno)
říjen - duben: zavřeno (vstup pro skupiny pouze na objednání, pondělí-pátek)

Polední přestávka: 12:00-13:00
Poslední prohlídka začíná minimálně 60 minut před uzavřením areálu!
Česká Skalice

Mládí Boženy Němcové ožívá v českoskalickém muzeu

Muzeum zve návštěvníky na modernizovanou expozici věnovanou životu a dílu nekonvenční české spisovatelky Boženy Němcové i době 2. poloviny 19. století, ve které žila.

Jsou zde k vidění předměty z její pozůstalosti, různá vydání jejího nejznámějšího díla Babička, ale také pohádkových knih. Prohlédnout si můžete model Babiččina údolí a seznámit se se zdejší faunou a flórou. Část expozice je věnována filmovým zpracováním Babičky, pohádek, životopisným filmům a dokumentům o spisovatelce. Poslední sál se zaměřuje na její úmrtí a její odkaz v dílech jiných autorů.

Součástí modernizované expozice je vzdělávací program nazvaný Výlet s Barunkou Panklovou do 19. století. Kreslená postava Barunky od výtvarnice Markéty Škopkové provází návštěvníka expozicí a svým životem. Od května 2022 se návštěvníci mohou těšit na nový velkoformátový rodokmen spisovatelčiny rodiny.

Každoročně v září se konají v areálu muzea výstavy jiřinek s bohatým doprovodným programem. Udržuje se tak tradice pěstování jiřinek a jiřinkových slavností, která sahá až do roku 1837.


Expozice Bitva u České Skalice 28. 6. 1866 

Nová expozice, která přibližuje okolnosti krvavého střetnutí, byla otevřena v roce 2021.

K vidění jsou informační panely s unikátními fotografiemi a vyobrazeními, dobové chladné a palné zbraně i jedinečné součásti tehdejší vojenské výstroje. Výstavu doplňují artefakty z několika válečných hrobů nalezených v minulosti u České Skalice. Nechybí ani informace o pomnících padlých, které můžeme dodnes v okolí města navštívit.

Přírodní atraktivity v okolí

Kulturní a církevní památky v okolí

Rozhledny a vyhlídková místa

Muzea a galerie

Pevnosti

  • Expozice Bitva u České Skalice 28. 6. 1866, zdroj Muzeum Boženy Němcové

Kontakty

Česká Skalice, Maloskalická 47
Úvod