Moderní pokrmy se dají uvařit z lokálních surovin v jídelnách i restauracích
24. 05. 2024
Druhý ročník akce Od farmářů na talíř propojil výrobce a farmáře z Náchodska s kuchaři a majiteli obchodů. Během setkání, které zorganizovala Místní akční skupina Stolové hory, účastníci navštívili sádky ve Žďáře nad Metují a M&M Bio farmu Šonov. Následoval oběd a vaření tří pokrmů. Přítomné překvapila opravdová chuť jídel i neobvyklé kombinace, ale především pestrá nabídka surovin.
Zdejší region nabízí celou řadu regionálních pochutin, jen o
nich bohužel mnohdy nevíme nebo nemáme snahu se o nich dozvědět více. Řemeslné
pečivo, oblíbená pivo nebo pstruhy či med nabízejí místní firmy a drobní
živnostníci. Z celkem patnácti lokálních produktů vzniklo 5 tradičních i méně
tradičních jídel, která připravil kuchař Jan Péter s kolegou Jakubem
Smolou.
Nejprve však pro třicet účastníků z řad kuchařek ze
školních jídelen, kuchařů z restaurací, majitelů obchodů, výrobců a
farmářů byly připraveny dvě dopolední exkurze. Navštívili sádky ve Žďáře nad
Metují, kde Miroslav Kulich představil chov pstruhů a také předvedl zručné
kuchání a filetování ryby. Dále byla na programu exkurze pod vedením paní Moniky
Menčíkové z Bio farmy Šonov, která připravila prohlídku části ovčí farmy,
která čítá na 800 ovcí. Farma se zabývá i produkcí kravského a kozího mléka.
Kyselo s houbami a hovězí ragú na kořenové zelenině
s bramborovou kaší ochucenou libečkovým máslem bylo na obědovém menu,
které se podávalo v Restauraci a penzionu U Lidmanů. Podávané kyselo by se
mohlo pyšnit přídavkem polické, neboť kvas dodala Kvíčerovská pekárna a vitální
houby, v tomto případě například shiitake, další polická firma MycoMedica.
Suroviny na ragú s kaší dodala Ekofarma Bošina, Farma Šimek, Hospodářství
u Špinky, M&M Bio farma Šonov, Pejskar, MycoMedica, Krkonošské mikrobylinky
a Primátor. Zástupci MAS Stolové hory oslovili i producenty z širšího
okolí. Všichni však měli jedno společné, vyrábějí potraviny, které jsou
kvalitní. Cenili si také prostoru pro setkání a prezentaci svých produktů na
akci podobného formátu. "Od některých dodavatelů, které jsem dnes poznala,
do svého krámku zboží objednávám. Jenže se vše řeší po telefonu nebo přes
e-shop, tak jsem se s nimi vlastně osobně nikdy nesetkala. Poznala jsem ale i
nové lidi a určitě jejich výrobky do nabídky v krámku zařadím," říká Petra
Šťavíková, majitelka hronovského obchodu Krámek na Betonce.
Dále se podávaly ceviche ze pstruha
s bylinkovým máslem, vepřová kotleta s pečenými brambory a zastřeným
vejcem s krémovou koprovou omáčkou. Nechyběl ani dezert v podobě
jablek smažených v pivním těstíčku se zmrzlinou podávanou v malinovo-řepové
omáčce, medem a ořechy. Unikátní zmrzliny z Yuzu a s houbou chaga
vyrobil náchodský ICEKRÁM. Ke všem jídlům byla párována piva včetně novinky
nealkoholické Tchýně z Primátoru. Další produkty představili i zástupci z hronovských
Nutworld.cz a Včelí farmy Dřevíč nebo červenokosteleckého Camellusu. „Je
důležité mít úctu ke kvalitním surovinám, k práci lidí, kteří tomu dali lásku
před vámi,“ říká Jan Péter z náchodské restaurace Úkáčko, jenž připravil
kompletní menu.
Všechny pokrmy přítomní průběžně
ochutnávali. Takže například dokonalou chuť pstruhů, které navíc jako ceviche
byly syrové nebo lahodnou brynzu z M&M Bio
farmy Šonov ocenil Dominik Balcar z Hospůdky na Kopci ve Vysoké Srbské.
„Děkuji MAS Stolové hory za možnost zúčastnit se tohoto perfektně
zorganizovaného setkání,“ dodává Balcar.
Unikátní akce, která dává prostor k propojení
místních lidí, kteří suroviny vyrábějí nebo je v kuchyni využívají, se
uskutečnila za finanční podpory Královéhradeckého kraje.
Foto: Honza Bartoň / MAS Stolové hory