Vařit z lokálních surovin na Náchodsku je možné
30. 04. 2023
Ve středu 26. dubna se konala akce Od farmářů na talíř, kterou zorganizovala Místní akční skupina Stolové hory. Majitelé restaurací, kaváren, lokálních obchodů, ale i kuchařky ze školních jídelen navštívili dopoledne tři farmy, které produkují brambory, mák, med, sýry a mléčné výrobky. Ochutnávka všech výrobků byla na programu odpoledne. Špecle z konopné mouky a bylinek nebo hovězí ragú na černém pivu s čokoládou připravil k obědu pouze z místních surovin kuchař Jan Péter.
Základnou půldenního setkání byl Penzion a
restaurace U Lidmanů v Machovské Lhotě. Třicítka účastníků se však hned
ráno vypravila do České Metuje do ZD Ostaš. Mnozí prvně slyšeli, že toto velké
zemědělské družstvo prodává žluté i červené brambory a mák ze dvora. Následně se skupina přesunula do Velkého Dřevíče, kde Jan
Jirman představil, jak hospodaří s více než 200 včelstvy na Včelí farmě Dřevíč.
Dopolední exkurze uzavírala prohlídka stáje na farmě manželů Hubkových, která
je spojena s MiniMlékárnou Nízká Srbská. „Překvapilo mě, kolik kvalitních
lokálních producentů v okolí máme a navzájem o sobě nevíme, takové akce
jsou ohromným přínosem“, myslí si sýrařka Michaela Murková z malé
mlékárny.
Návrat z exkurze do Machovské Lhoty
znamenal jediné. Jídlo, jídlo a zase jídlo. Tato část proto začala obědem, ke
kterému se podával hovězí vývar s bylinkovými špeclemi a hovězí ragú na
černém pivu s čokoládou a jihočeská lepenice. Po obědě představily Mirka
Soldánová z MAS Stolové hory a Martina Saláková Šafková
z Královéhradeckého kraje podporu nejen dotačního charakteru pro malé
živnostníky, ale také pro školní jídelny.
Poté se však už
dostal ke slovu opět kuchař Jan Péter, jenž na třech pokrmech umě ukázal pro
mnohé neobvyklé kombinace, ale především to, jak pracovat se surovinami a
vyzdvihnout jejich chuť. Připravil i hovězí rump steak s makovou kaší,
kávovou omáčkou se špetkou chilli a cibulovo-jablečným chutney. „Jídla byla
absolutně luxusní a do detailů vyladěná. Nejvíc mě oslovila kombinace
francouzského toastu s medem, slaným žervé, ovocem a chutney“, dodává
Murková. Péter ukazoval přípravu tří jídel ve velkém sále přede všemi na pultu,
který zapůjčila firma GastroTheo.
Během
chystání jídel a degustačních porcí představili místní výrobci své produkty. Ke
slovu se tak dostal Patrik Lamka z LamCafé, manželé Škodovi
z Hospodářství u Špinky, Patricie Čížková z létajícího Ledhujského
pivovaru, Aleš Jindra z KONOPRO, farmář Radko Kříž z bioBÝK.
Ochutnali jsme pečivo z hronovského Jirkova
pekařství, chutney a zavařeniny od Hany Horákové z Dobře zavařeno a bylinky
dodalo Zahradnictví Antonín Kašpar z Náchoda. „Velice mě zaujala
výroba konopné bezlepkové mouky a oleje u nás v kraji a jsem příjemně
překvapena, že i u nás můžeme koupit bio zeleninu od místních farmářů z
Hospodářství u Špinky“, dodává účastnice akce Eliška Kubíková, majitelka Bistra
Pampeliška.
„Rád
bych vysekl poklonu všem výrobcům, jejich suroviny, které jsem při vaření
použil, byly opravdu kvalitativně nadprůměrné. Jsem v kontaktu s mnohými
Italy, Francouzi, Maďary, již jsou na své regionální výrobky náležitě hrdí a
mám ohromnou radost z toho, že se k nim můžu připojit“, tvrdí Jan
Péter, kuchař z náchodské restaurace Úkáčko. Akce měla především za cíl propojit
místní, mnozí se viděli poprvé a často neměli ani tušení, co všechno se
v malém regionu vyrábí. „Myslím, že toto perfektně připravené setkání
ocenili všichni zúčastnění. To, že se lidé poznají a sdílejí své příběhy je
zásadní. Odrazí se to i na tom, že kuchař, který zná osobně člověka, jenž daný
produkt vyrábí se k němu bude chovat jinak, bude si více vážit práce,
kterou farmář nebo jiný výrobce odvedl,“ doplňuje Péter.
První
setkání s názvem Od farmářů na talíř zajistila Místní akční skupina
Stolové hory ve spolupráci s Celostátní sítí pro venkov.
Text: Mirka Soldánová, Místní akční
skupina Stolové hory
Foto: Honza Bartoň / MAS Stolové hory