Kladské pomezí

Za šťastným dětstvím Barunky Panklové

Děkujeme za hodnocení!
Česká Skalice
8 Km
Středně obtížný výlet

Jistě všichni znáte naši velkou spisovatelku Boženu Němcovou a její snad nejznámější dílo Babička, které je neodmyslitelně spjaté s Babiččiným údolím. Pokud se chcete o této slavné dámě, jejím životě a dílu dozvědět více, pojďte putovat s námi až ke kořenům jejího dětství.

Typ dopravy: vlastní doprava
Celkový čas: 6-8 hodin
Parkoviště pro autobusy: ano
Občerstvení: Česká Skalice – více možností, Ratibořice – Herecký dům Viktorka, Mlynářova zahrádka, rychlé občerstvení na parkovišti
Celkem km: 8,2 km

Česká Skalice, Husovo náměstí – (modrá t. zn.): Barunčina škola – turistické rozcestí Malá Skalice – (červená t. zn., NS Babiččino údolí): Bažantnice – zámek Ratibořice – Rudrův mlýn – Staré bělidlo – Bílý most – (žlutá t. zn.): turistické rozcestí Pod Rýzmburkem – (modrá t. zn.): Rýzmburský altán  – Žernov
  1. Náš výlet začíná na parkovišti v ulici B. Němcové, odkud se nejprve přesuneme k Muzeu Boženy Němcové (0,2 km).

  2. Muzeum Boženy Němcové – první české literární muzeum, které vzniklo v roce 1931 v bývalé radnici na náměstí v České Skalici, od roku 1962 je muzeum umístěno do bývalého zájezdního Steidlerova hostince U Bílého lva a je součástí maloskalického areálu. Expozice muzea je zaměřena na život a dílo Boženy Němcové, ve výstavních sálech jsou mimo jiné umístěny věci ze spisovatelčiny pozůstalosti včetně psacího stolu, kalamáře, osobních předmětů a korespondence. Součástí muzea je Jiřinkový sál, ve kterém v roce 1837 Božena Němcová se svým mužem Josefem Němcem slavila svatbu. 

  3. Barunčina škola – dřevěnou školu v České Skalici navštěvovala Božena Němcová, tenkrát ještě jako Barunka Panklová. Poznáme, jak vypadala školní třída v 19. století, jak děti musely sedět na tvrdých školních lavicích a jaké pomůcky používaly. Je tu také kopie pověstné zlaté knihy, do které každoročně pan učitel zapisoval nejlepší žáky (prohlídka školy cca 30 min., vhodné i v dešti). 

  4. Následně se vydáme Bažantnicí až k Ratibořickému zámku (3,6 km). Trasa částečně kopíruje naučnou stezku Babiččiným údolím.
      
  5. Zámek Ratibořice – šlechtické letní sídlo na českém venkově, které poskytovalo v minulosti nejen možnost odpočinku, ale mnohdy bylo i dějištěm významných událostí, které ovlivnily dějiny Evropy. Především díky svým majitelům, ze kterých mezi nejznámější patří vévodkyně Zaháňská, literární paní kněžna. V době mimo akce je možné prohlédnout si zámek s průvodcem v prohlídkovém okruhu Zámek Ratibořice pro školy (časově variabilní 30-50 minut).  

  6. Po prohlídce zámku a zámecké zahrady můžeme pokračovat k Rudrovu mlýnu, pomníku Babičky s dětmi a Sterému bělidlu (1,5 km).

  7. Mlýn – ukázka tradičního mlynářova obydlí. V době mimo akce je možné si vodní mlýn a sousední mandl prohlédnout jako technické památky z období 18. a 19. století s průvodcem (doba prohlídky 60 minut ).

  8. Staré bělidlo – romantická dřevěná chaloupka s tradiční šindelovou střechou. Malá světnička je vybavena lidovým nábytkem a předměty denní potřeby, které Božena Němcová využívala, když zde trávila prázdniny (prohlídka celého Babiččina údolí cca 90 min.).

  9. Kousek za Starým bělidlem se nachází Viktorčin splav na řece Úpě, kde si můžeme odpočinout, smočit si nohy v řece a třeba se i posilnit nějakou dobrou svačinou.

  10. Až nabereme síly, uděláme si malý výšlap a dojdeme v příjemném stínu údolím řeky Úpy ke zřícenině hradu Rýzmburk s altánem.

  11. Rýzmburský altán –  uprostřed altánu najedeme špalek obrovité jedle bělokoré, který připomíná místní pověst o silném ovčákovi Ctiborovi. Měl prý takovou sílu, že dokonce přepral německého rytíře, kterého dosud nikdo nepřemohl.

  12. Odtud se vydáme směrem na Žernov, kde je rozhledna s krásným výhledem do kraje, tam na nás bude čekat autobus (1,5 km). 

Vhodné počasí

  • Letní počasí

Kategorie výletu

  • Naučná stezka
  • Pěší turistika
  • Rodiny s dětmi
  • Školní výlet
Úvod