Kladské pomezí

Za Němcovou a Němcem

Děkujeme za hodnocení!
Červený Kostelec
6 Km
Středně obtížný výlet

Pojďte spolu s námi dětem ukázat, jak skutečně žila spisovatelka Božena Němcová, uvidíte hrob bláznivé Viktorky z jejího díla Babička, děti si zadovádí v malém lanovém parku na břehu rybníka a možná objevíte i záhadný hradní poklad na Vízmburku.

Typ dopravy: vlastní doprava
Celkový čas: 5–6 hodin
Parkoviště pro autobusy: ano
Občerstvení: Kemp Brodský – vodnická restaurace, Červený Kostelec – více možností, Motorest U Devíti křížů, Havlovice – všesportovní areál
Celkem km: pěšky 5,8 km, autobusem 3 km

Kemp u rybníku Brodský, Červený Kostelec – (červená t. zn.): náměstí TGM – kostel sv. Jakuba Většího – Domek Boženy Němcové – hrob Viktorky – parkoviště u aut. nádraží – (přejezd po silnici č. 14): Devět křížů – (červená t. zn.): hrad Vízmburk – rozcestí U Lipek – (modrá t. zn.): Havlovice

  1. Kemp Brodský  – náš výlet začíná v kempu u rybníka Brodský, kde nás hned u vstupu přivítá hrozivý drak vytesaný ze dřeva. Kemp Brodský je kromě báječného koupání, příjemné vodnické restaurace a útulných chatiček známý především díky jedinečným dřevěným sochám rozestavěným po celém areálu. Vybudována je zde také pohádková   stezka, po níž nás provedou večerníčkové postavičky. Svézt se tu můžeme v dřevěném letadle, na motorce nebo ve vláčku, poplácat po rameni trpaslíka a schovat se v chaloupce Baby Jagy. V těsné blízkosti dětského hřiště se také nachází volně přístupné lanové centrum pro děti i dospělé.

  2. Když se všech atrakcí nabažíme, půjdeme se podívat do města. Po cestě se můžeme osvěžit v lesní studánce (1,8 km).

  3. Kostel sv. Jakuba Většího – nachází se na náměstí v Červeném Kostelci, a ačkoli se může zdát, že právě podle něj dostalo město své jméno, není tomu tak. Město bylo pojmenováno podle červeného zbarvení místní půdy.

  4. Domek Boženy Němcové – stojí hned naproti kostelu. V někdejším malém kupeckém domku s přízemním krámkem žila po svatbě Božena Němcová od podzimu 1837 do dubna 1838. Expozice ve světničce připomíná spisovatelčin pobyt v Červeném Kostelci. V pohádkovém sklepení jsou ztvárněny dvě její pohádky s pohádkovým kvízem. 

  5. Hrob Viktorky – v krásné zahradě za domkem je symbolicky pohřbena Viktorka, známá postava z Babičky Boženy Němcové.

  6. Autobus nás vyzvedne na parkovišti u autobusového nádraží a společně přejedeme k Devíti křížům (3 km).

  7. Devět křížů – místo opředené pověstmi. Zde statečný Heřman z Vízmburku zachránil svou milou Anežku ze spárů devíti zlosynů a lapků, které na tomto místě udolal. 

  8. Odtud začíná naše procházka lesem až ke zřícenině hradu Vízmburk (2 km).

  9. Hrad Vízmburk – stával uprostřed lesů na nepřístupném ostrohu nad řekou Úpou. V dřívějších dobách to byl velmi mocný hrad. Sousedi ze Slezska i Lužice se ho natolik obávali, že ho raději od majitelů zakoupili a nechali zbořit. Hrad byl zavalen troskami hlavní věže a tím pádem i zachován do dnešní doby. Při archeologickém výzkumu, kdy byl doslova „vykopán ze země“, se objevila jeho současná podoba. Ke hradu se váže i pověst o vízmburském pokladu, k němuž Antošku a jejího syna zavedla o Květné neděli jejich vlastní jalovička.

    Na objednání je možné domluvit naučný program o životě ve středověku, zahrnující soutěže pro děti, střelbu z luku a další. Ve stánku je zajištěn prodej občerstvení (limo, káva, párky v rohlíku) a upomínkových předmětů.

  10. Od hradu sejdeme kopeček až do Havlovic, kde na nás bude čekat autobus (2 km). Je zde také možnost sportovního vyžití, dětské hřiště a občerstvení ve Všesportovním areálu Havlovice.

Vhodné počasí

  • Letní počasí

Kategorie výletu

  • Pěší turistika
  • Rodiny s dětmi
  • Školní výlet
Úvod