Kladské pomezí

Na kole po kopcích i výhledech Novoměstska

Děkujeme za hodnocení!
Nové Město nad Metují
70 Km
Obtížný výlet

Projet se napříč územím dobrovolného svazku obcí Novoměstska vám přinese setkání nejen s rozmanitostí krajiny, ale vdechnete i stále přítomnou energii „nedávných“ historických událostí, které se zde odehrály v době, kdy byla tato oblast součástí významné kupecké stezky vedoucí do Kladska.

Stačí se rozhlédnout a pozorně naslouchat. A to klidně i při šlapání do pedálů kola. Přijměte pozvání a užijte si výlet plnými doušky.

Nového Města nad Metují se vydáme přes městskou část Krčín (cyklotrasa č. 4034) do Nahořan (cyklotrasa č. 4059). Za obcí u  autobusové zastávky odbočíme směrem na Dolsko, Osíčko, okolo Černčic a pokračujeme po méně frekventované komunikaci do obce Slavětín. Pokračujeme dále do Bohuslavic, přes Pohoří do Opočna (prohlídka zámku, zámeckého parku a obory) a okolo rybníka „Broumar“ jedeme do Semechnic. Zde najedeme na červenou turistickou značku, po které pokračujeme na Skalku (prohlídka zámečku, židovského hřbitova), kde budeme pokračovat do Dobrého (možnost koupání). Odbočíme vlevo přes Kamenici do Bačetína a pokračujeme po silnici do Bystrého a dále na Janov, Tis, Rokoli (návštěva křížové cesty a možnost občerstvení v zázračné studánce, prohlídka kostelíku a kaple). Pokračujeme do vesnice Nový Hrádek (cyklotrasa č. 4038) a dále směrem na Borovou. Zde se cca 2 km za obcí nabízí návštěva nově otevřené rozhledny Šibeník. Odtud zpět do obce Nový Hrádek a pokračujeme po známé cestě přes Hrádecké Doly (zřícenina hradu Frymburk) do Pekla a Nového Města nad Metují.

Časová náročnost: 5 hodin / 70 km
Fyzická náročnost: pro více zdatné / horská kola, elektrokola

Odkaz na mapu: https://mapy.cz/s/basudacuvo


Právě Novému Městu nad Metují se mimo jiné přezdívá “Město hodinek“. Titěrná hodinářská práce má zde svou dlouholetou tradici. Vždyť právě tady byly v roce 1954 vyrobeny první československé náramkové hodinky. A věřte nebo ne, „primky“ se tu vyrábějí dodnes.

V prostorách Spolkového domu na Husově náměstí, kde sídlí Městské informační centrum,  vznikl nový interaktivní sál, který se věnuje nejen hodinkám PRIM, ale zároveň zábavnou formou seznámí děti i dospělé s historií měření času a vývojem samotných časových měřidel. Pro nejmenší je připraven model hodin od Kamila Andrese a další edukativní hry. Starší děti a dospělí si mohou vyzkoušet onu titěrnou práci hodináře nebo spojit své síly s Kapitánem Časem proti zlému Golemovi, který chce Novému Městu ukrást čas. Expozice je pro vás otevřena od července 2021.


Vhodné počasí

  • Letní počasí

Kategorie výletu

  • Stezka pro cykloturisty
Úvod