Za rozmanitostí regionálních výrobků – část 1: Něco zdravého
01. 12. 2019
O Vánocích často přemýšlíme, jak originálním způsobem potěšit své blízké. Obzvláště patriotům by se mohly líbit dárky v podobě certifikovaných regionálních výrobků Kladského pomezí. Ty reprezentují náš kraj svou nápaditostí i mimořádnou kvalitou. V první části našeho povídání si povíme něco o produktech, které přispívají k tomu, aby nám bylo lépe na duši i na těle.
Obzvláště seniorům se snažíme dát dar, který jim dodá sílu. Bylinkové sirupy značky Camellus z Červeného Kostelce jsou k tomu jako stvořené. Dají se pít studené i horké a jsou nabízeny ve všemožných příchutích (např. meduňkový, jitrocelový, mátový apod.)
Suroviny pro sirupy Camellus si firma sama pěstuje, mimo jiné také v bylinkové zahradě Josefa Kamela v areálu bývalé jezuitské rezidence v Žirči u Dvora Králové. K jejich zpracování dochází v Červeném Kostelci. Na samotné výrobě sirupů, etiketování a dekoraci lahví se podílejí zdravotně znevýhodnění zaměstnanci.
Sirupy Camellus naleznete v náchodském, novoměstském, českoskalickém, hronovském, polickém a adršpašském infocentru.
V Červeném Kostelci má svoji bylinkovou zahrádku rovněž paní Martina Hloušková. Také ona se zabývá produkcí bylinných sirupů a je jedním z nejnovějších certifikovaných výrobců. Mezi více než 20 příchutěmi najdeme opravdu neobvyklé kousky, mezi něž patří např. velmi populární smrk, pelyněk, zlatobýl, divizna, sléz či rozmarýn, ale nechybí ani klasický černý bez, rakytník, aronie nebo levandule. Ve složení najdete pouze vodu, cukr a bylinný výtah, žádné další přídavné a konzervační látky.
S Martinou Hlouškovou se setkáte na řadě regionálních trhů, ale sirupy si od ní můžete objednat i na webu www.bylinnesirupy.eu nebo je zakoupit v IC Nové Město nad Metují.
V příští části si dáme něco dobrého na zub.Čtěte dále